August 16, 2010

Crispy Fish Tacos

I had a craving for fish tacos for about a week before I was finally able to do something about it. These tacos are amazingly yummy with extra crispy beer batter fish and a delicious sauce to top it off. We made these by adapting a recipe I found here.

This was also our first successful main dish dinner made from scratch by Maivy, Lien and Jamie. Mom is always the one to make the main dinner. We can generally make pasta, other simple foods. We can also make practically any type of dessert but meat is something we can't really cook from scratch yet (that's Mom's expert arena). We never deep fried anything by ourselves either so this dinner was really fun to make :)

Ingredients:

1 bag of tilapia fish (2 lbs)
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons cornstarch
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 egg
1 cup beer

1 cup mayonaise
juice of 1 lemon
1 tsp minced capers (optional)
dried oregano
paprika
ground cayenne pepper
garlic salt

1 package of 30 corn tortillas
1/2 head of cabbage
cilantro
salsa

  1. Prepare the taco topping goodies. Finely shred the cabbage. Wash and chop the cilantro.
  2. Make the topping sauce. Measure out about 1 cup of mayonnaise. Whisk in the juice of 1 lemon and add the following spices to your taste: cayenne pepper, paprika, garlic salt, and dried oregano. I wish I had the exact measurements for you but I just mixed stuff into the sauce until it tasted good. I'll try to get the measurements the next time we make fish tacos. Minced capers are optional. The original recipe called for them and I was about to omit them but since I was surprised to find them in my spice cabinet, I added them.
  3. Mix the dry ingredients for the beer batter in a big bowl (flour, cornstarch, baking powder, salt). Mix the egg together with the beer and then quickly stir into the dry flour mixture. It doesn't matter if there are lumps. Mix the batter but don't overdo it because we want the bubbles to stay.
  4. Heat up canola oil in a frying pan.
  5. Cut the fillet into approximately 4 strips. Lightly dust each strip of fish in all purpose flour before dunking it into the beer batter.
  6. After dipping the fish into the beer batter, put it into the hot oil and fry until crisp and golden brown. Drain them on paper towels when they are done and then move them onto a cooling rack to preserve their crunchiness.
  7. Warm the tortillas on a hot frying pan. No need for oil.
  8. To assemble delicious tacos: put some mayo sauce on the taco, place the fish on it, top it with some salsa, the shredded lettuce, and chopped cilantro. Serve with wedges of lemon.
Enjoy! Our dad doesn't typically like Mexican food but he ate three of these babies :D

<3 Maivy

August 2, 2010

Phở Áp Chảo Chay

Vật liệu gồm có:

Bánh Phở tươi loại lớn

bột nêm nấm , muối , đường , tiêu

3 lon nước soup chay
3-4 Tbsp bột bắp
thêm nước
1 bó rau cải ngọt - cắt khúc luộc sơ
3 trái zuchini
2 củ carrot
Đậu hủ cắt miếng mỏng chiên
2 hoa broccoli
3 cây nấm king oyster
Baro xắt nhỏ

Cắt tất cả các loại rau cải ra thành những miếng vừa ăn

Để chảo lên bếp cho nóng, bỏ chút dầu cho baro vào xào cho thơm rồi cho nấm vào xào sơ, kế đến là carrot, rồi zuchini, broccoli, rau cải rồi đến đậu hủ - nêm nếm 1 chút cho đậm đà hơi lạt 1 chút , tắt lữa

Lấy 1 cái chảo khác, cho nước soup vô và cho thêm 3 lon nước vào nấu sôi, lấy bột bắp cho chút nước vào quậy đều rồi đổ vào nước soup đang sôi, quậy cho thật đều nước phải hơi xền xệt nếu chưa đủ đặc thì cứ cho thêm nước trộn với bột bắp ... khi nước đã xền sệt thì bỏ chảo rau đã xào vào , nêm thêm bột nêm, đường , muối cho vừa ăn , nhớ là nên lạt lạt vừa ăn thôi vì khi ăn sẽ cho nhiều sốt lên bánh phở nếu mặn thì ăn mất ngon, quan trọng là vừa vừa và beo béo .

Bánh phở thì kéo tơi ra, bắc chảo lên bếp cho chút dầu vào rồi đàn bánh phở ra 1 lớp mỏng , chiên cho vàng , giòn - lấy xẻng đẻ bánh phở xuống áp vào chảo

Khi ăn thì để bánh phở vô dỉa rồi đổ sốt cùng rau cải lên

Nếu muốn ăn theo kiểu mì xào giòn thì có vài cách sau đây

Mì nhúng nước sôi theo sự chỉ dẫn để khô ráo

1 là để chảo nhiều dầu rồi khi chảo nóng thì cho mi` vao`, khi mì khô thì lấy ra

2 là cho 1 lớp dầu vừa vào chảo, cho mì và chiên - nhớ lật qua, lại cho mì giòn

3 là lấy 1 cái tray dưới có bọc foil - xịt 1 lớp dầu pam vào rồi trải 1 lớp mì lên, xịt thêm 1 lớp pam nữa rồi bỏ lò nướng ở nhiệt độ 400 F khoảng chừng 20 phút , nhớ lật qua lại và lâu lâu mở lò cho mì bốc hơi , khi mì khô, giòn là được - làm cách này thì mì sẽ không bị hút dầu nhiều

Khi ăn thì cũng để mì ở dưới rồi chan sauce và rau lên mì

Lẫu Hoa Tươi

Hôm Saturday July 31, 2010 - hai vc lên OC chơi rồi ghé qua tiệm chay ăn món Lẫu Hoa tươi

Trong lẫu có những món sau đây

Nước Lèo - có thêm 1 chút mùi của Tum-Yum ít thôi không cay lắm ngọt nước chứ không chua
Khoai môn
Dưa gang loại vỏ xanh
Đậu hủ mềm cắt cục vuông

Rau gồm có :

Các loại nấm tươi như - nấm đông cô, nấm sợi, nấm cây dài, nấm oyster loại nhỏ (đầu only) ...
Rau cải cúc
Rau đọt hoà lan (loại rau nhỏ nhỏ)

 

Junnie Bites Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template