June 24, 2010

Tôm Kho Tàu / Shrimps





Tôm Kho Tàu


2 lbs Tôm loại lớn/ jumbo shrimp
1/2 hủ riêu tôm/shrimp paste w/ chili sauce (fly dragon brand)
1/2 cup đường / sugar
1/2 cup nước mắm / fish sauce

Marinate shrimps with

1 Tbsp garlic powder
1 Tbsp onion powder
1 tsp seasoning salt
1 tsp tiêu/ black pepper

mix well then add

1 Tbsp constarch - mix well

1 Tbsp olive oil

mix everything together , put in refrigerator , take out to room temperature 15 minutes before cooking .

4 cloves garlic minced
1 hành hương / small red onion minced

Heat wok with oil, stir fry garlic and onion until golden, take out from wok, add a little more oil then add shirmps - stir fry until cooked (do not over cooked the shrimps ) set aside .

In another pan add sugar and fish sauce - cook down until thicken, add shrimp paste stir fry then green onion, black pepper pour mixture into the shrimps cook just a little bit .

phat ngoc



this picture we took at VN temple in Texas

June 12, 2010

Bi` Chay

Bì Chay

2 củ sắn bào sợi
4 củ cà rốt (carrot) bào sợi
1 củ khoai môn bào sợi ngâm nước , rữa sạch starch để khô chiên giòn, đừng vàng sẽ bị cháy
5 củ khoai tây lớn bào sợi ngâm nước , rữa sạch starch để khô chiên giòn, đừng vàng sẽ bị cháy
1 bìa đậu hủ VN or 2 hộp đậu hủ nhật cắt mỏng mỏng chiên vàng, cắt sợi
2 bich thính

Xào củ sắn và cà rốt cho chín, (xào lửa vừa) nêm bột nêm hơi đậm đà để khi mix với khoai thì tất cả sẽ vừa ăn

Để tất cả thật nguội rồi trộn đều khoai môn chiên, khoai tây chiên, cà rốt và củ sắn xào chung với nhau trộn với 1 1/2 bịch thính 4 con voi - khi ăn có thể thêm chút thính cho thơm
 

Junnie Bites Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template